Szőlő

Szőlő tápanyagellátása az ICL technológiájával

A szőlőültetvények tápanyagellátása a többféle hasznosítás (csemege, asztali bor, minőségi bor) ellenére sok tekintetben mutat azonosságot.
Rendkívüli jelentősége van a telepítéskori talajállapotnak és az első 1-2 évben a folyamatos, jól hasznosítható foszforellátásnak az ültetvény gyökeresedése, megalapozása miatt.

A már termőre fordított szőlő tavasszal, az intenzív növekedési időszakban sokszor szenved a hideg talajból nehezen felvehető tápelemek abszolút, vagy relatív hiányától. Előfordul vas (Fe), magnézium (Mg), foszfor (P), de nitrogén (N) hiány is. A kötődési időszakban nagy jelentősége van a foszfor (P) és a bór (B) ellátottságnak, míg a termés érésénél a káliumos (K) táplálásra kell odafigyelnünk, elsősorban a bogyók minőségi paraméterei miatt.
Azoknál az ültetvényeknél, melyeknél kiépítették a csepegtető öntözőrendszert, a folyamatos és minden tekintetben kielégítő tápanyagellátás tápoldatozással könnyen megvalósítható, a többieknél azonban csak a jól megválasztott alapműtrágya-levéltrágya technológiával érhetünk el eredményt.

Alaptrágyázás

Telepítéskor az ICL különleges technológiája segítségével lehetőségünk van olyan alaptrágya kijuttatására, mely 2 tenyészidőn keresztül folyamatosan és biztonságosan táplálja növényeinket. A technológiában javasolt Agroblen készítmények közös jellemzője, hogy a tökéletesen vízoldható NPK műtrágya szemcsék olyan burkolattal vannak ellátva, melyek szabályozott tápanyagleadást biztosítanak.
A talajnedvesség akadálytalanul be tud hatolni a burkolaton belülre, de az ott kialakult tömény tápoldat kiáramlásának a porózusszerkezetű burok akadályt jelent. A pórusok nyitottságát csak a talajhômérséklet szabályozza, vagyis a tápanyag-feltáródás intenzitása csak a talajhőmérséklettől függ. Éppen akkor a legintenzívebb, amikor a növény is többet kíván. A burkolat vastagsága határozza meg a készítmény hatástartamát.
A hatásmechanizmusból következik, hogy a kimosódási tápanyagveszteség elhanyagolható, de káros sófelhalmozódás sem léphet fel, a tápanyagellátás folyamatos és nem függ semmilyen környezeti tényezőtől, csak a talajhőtől.

Javaslat

 • Telepítéskor Agroblen 11-21-09 (8-9 hó) műtrágyát 1,5-2,5 dkg/tő dózisban az ültetőgödörbe szórni, lehetőleg kerülni a közvetlen gyökérkontaktust. Kettő tenyészideig táplál.
 • A harmadik évtől Agromaster 15-08-16 (5-6 hó) műtrágya kijuttatása 300 kg/ha dózisban, sorkezeléssel, a növények mellé
  szórva, sekélyen beforgatva. Egy tenyészidőn keresztül táplál.

Lombtrágyázás Agroleaf-fel

 • A virágzást közvetlenül megelőzően Agroleaf High P (12+52+05+ME) 5 kg/ha dózisban. Még jobb, ha virágzásban a kezelést megismételjük, ekkor a dózis mindkét esetben 3-3 kg/ha.
 • Bogyónövekedéskor Agroleaf Magnesium (10-5-10+16MgO+32SO3+TE), illetve a speciális minőségű (erősen terméskorlátozott) borszőlőnél Agroleaf High K (15+10+31+ME) 4 kg/ha dózisban.
 • Zsendüléskor Agroleaf High K (15+10+31+ME), 4 kg/ha dózisban.
 • Érés idején Agroleaf High K (15+10+31+ME), 4 kg/ha dózisban.

A fenti dózisokat 300-500 liter/ha vízmennyiséggel kell kipermetezni.

A levéltrágyát a növényvédelmi permetezésekkel egy menetben javasoljuk kijuttatni. Az Agroleaf lombtrágya a növényvédő szerek többségével keverhető, de minden esetben javasoljuk a keverési próbát elvégezni. Réz (Cu) tartalmú szerekkel lehetőleg ne keverjük, mert a nagy mennyiségű réz hatóanyag a lombtrágyák rézkelátjainak stabilitását jelentősen csökkentheti.
Különösen kemény víz esetén a pH csökkentéséhez javasoljuk pHixer adalékanyagunk használatát.

Az Agroleaf levéltrágya használata a termesztési célnak megfelelően javítja a szőlő kondícióját, a termés minőségét, de egyidejűleg a termés mennyiségét is növeli.

Tápoldatozás

Amennyiben az ültetvényben lehetőség van folyamatos tápoldatozásra, javasoljuk a Solinure komplex vízoldható termékcsalád használatát.

 • Hajtásnövekedés időszakában virágzásig javasoljuk a Solinure 5 (20-20-20+mikroelemek) tápoldat használatát 40-60 kg/ha/hét dózisban.
 • Zsendülés időszakában, egészen fürtzáródásig használjon Solinure 4 (17-6-22+2MgO+mikroelemek) műtrágyát. A magnézium elősegíti a fotoszintetikus aktivitást.
 • Bogyónövekedés végén, bogyóérés időszakában Solinure 1 (10+05+40+2MgO+mikroelemek) összetétel használatát javasoljuk.

Kemény víz esetén javasoljuk a PeKacid savazó műtrágya használatát, mely egy tankban keverhető a Solinure műtrágyákkal.
Kiegészítő vas tápláláshoz ajánljuk a Micromax Fe vízoldható vas használatát.

Letölthető katalógusok

Gyümölcs és szőlő ültevények tápanyag utánpótlása

Szaktanácsadás

Részletes ingyenes szaktanácsért, vagy termékeinkkel kapcsolatos további információkért keresse a területi képviselőiket:

Rácz Gábor területi képviselő
Mobil: +36304881479
Email: gabor.racz@icl-group.com

Sikeres termesztést kívánunk!

Vegye igénybe Ön is az ICL Specialty Fertilizers növénytermesztő gazdáknak szóló tápanyagutánpótlási szolgáltatását! Kollegáink sok éves tapasztalata, a folyamatos kísérletek, nemzetközi kutatási-fejlesztési háttér lehetővé teszi, hogy a legoptimálisabb megoldással segítsük az Ön munkáját Kérdezzen Rácz Gábor szaktanácsadónktól itt >>