Alma

 

 

Almatermésűek tápanyagellátása Az ICL technológiájával

Az almatermésű ültetvények tápanyagellátása a növényfaji eltérések, az eltérő termesztési célok, illetve az eltérő művelési módok ellenére sok tekintetben mutat azonosságot. Rendkívüli jelentősége van a telepítést követő első 2 évben a folyamatos, jól hasznosítható foszforellátásnak az ültetvény gyökeresedése, megalapozása miatt.
A már termőre fordított ültetvényekben a vegetációs fázisoknak megfelelően kell évről-évre táplálnunk gyümölcsfáinkat. A tavaszi időszakban oda kell figyelnünk a hideg talajból nehezen felvehető tápelemek abszolút, vagy relatív hiányára, különösen a terméskötődési időszak magas foszfor (P) és bór (B) igényére. Ezt vagy őszi feltöltéssel, vagy tavaszi levéltrágyázással tudjuk megoldani, bár ilyenkor (pl. körténél) elég kicsi a lombfelület, ezért néha érdemes még virágzásban is beavatkozni. A növekedési időszakot a harmonikus, kiegyenlített tápanyagellátásnak kell jellemeznie, míg a termés érésénél a káliumtúlsúlyos (K) táplálást kell alkalmazni. A gyümölcs növekedési időszakában nagyon oda kell figyelnünk a kalcium (Ca) ellátottságra, melynek komoly szerepe van a gyümölcs eltarthatóságára, viszont a hatékony beépítésre csak rövid időszak áll rendelkezésünkre.
Azoknál az ültetvényeknél, melyeknél kiépítették a csepegtető öntözőrendszert, a folyamatos és minden tekintetben kielégítő tápanyagellátás tápoldatozással könnyen megvalósítható, a többieknél azonban csak a jól megválasztott alapműtrágya-levél­ trágya technológiával érhetünk el eredményt.

Alaptrágyázás

Telepítéskor az ICL különleges technológiája segítségével lehetőségünk van olyan alaptrágya kijuttatására, mely 2 tenyészidőn keresztül folyamatosan és biztonságosan táplálja növényeinket. A technológiában javasolt Agroblen készítmények közös jellemzője, hogy a tökéletesen vízoldható NPK műtrágya szemcsék olyan burkolattal vannak ellátva, melyek szabályozott tápanyagleadást biztosítanak.
A talajnedvesség akadálytalanul be tud hatolni a burkolaton belülre, de az ott kialakult tömény tápoldat kiáramlásának a porózusszerkezetű burok akadályt jelent. A pórusok nyitottságát csak a talajhőmérséklet szabályozza, vagyis a tápanyag-feltáródás intenzitása csak a talajhőmérséklettől függ. Éppen akkor a legintenzívebb, amikor a növény is többet kíván. A burkolat vastagsága határozza meg a készítmény hatástartamát.
A hatásmechanizmusból következik, hogy a kimosódási tápanyagveszteség elhanyagolható, de káros sófelhalmozódás sem léphet fel, a tápanyagellátás folyamatos és nem függ semmilyen környezeti tényezőtől, csak a talajhőtől.

Javaslat

 • Telepítéskor Agroblen 11-21-09 (8-9 hó) típus kiadagolása 5-15 dkg/tő dózisban. Kettő tenyészideig táplál.
 • A 3. évtől évente Agromaster 15-08-16 (5-6 hó) típus kiadagolása 15-60 dkg/tő dózisban. Egy tenyészideig táplál.

A műtrágyát közvetlenül a telepítéssel egy menetben, az ültetőgödörbe célszerű adagolni, lehetőleg kerülve a közvetlen gyökérkontaktust. A már beállt ültetvényben pedig a szükséges mennyiséget célszerű a fák aktív gyökérzónájának közelébe bedolgozni (pl talajmaróval), vagy beinjektálni, lehetőleg minél nagyobb felületen. Ha van csepegtetô öntözés, juttassuk ki a csepegtető öntözőcsövek alá.

Levéltrágyázás Agroleaf-fel

 • Virágzás elején (pirosbimbós állapot) Agroleaf High P (12+52+05+ME) 5 kg/ha dózisban. Még jobb, ha virágzásban a kezelést megismételjük, ekkor a dózis mindkét esetben 3-3 kg/ha.
 • Növekedési időszakban Agroleaf Total (20+20+20+ME), 4 kg/ha dózisban.
 • Gyümölcsérés idején Agroleaf High K (15+10+31+ME), 4 kg/ha dózisban, 2-3 alkalommal. Hosszabb tárolásra szánt gyümölcs esetén legkésőbb július végéig kezeljük.

A fenti dózisokat 400-800 liter/ha vízmennyiséggel kell kipermetezni.

A levéltrágyát a növényvédelmi permetezésekkel egy menetben javasoljuk kijuttatni. Az Agroleaf lombtrágya a növényvédő szerek többségével keverhető, de minden esetben javasoljuk a keverési próbát elvégezni. Réz (Cu) tartalmú szerekkel lehetőleg ne keverjük, mert a nagy mennyiségű réz hatóanyag a lombtrágyák rézkelátjainak stabilitását jelentősen csökkentheti.
Különösen kemény víz esetén a pH csökkentéséhez javasoljuk pHixer adalékanyagunk használatát.

Az Agroleaf levéltrágya használata a termesztési célnak megfelelően javítja az almatermésűek kondícióját, a termés minőségét, de egyidejűleg a termés mennyiségét is növeli.

Amennyiben az ültetvényben lehetőség van folyamatos tápoldatozásra, javasoljuk a Solinure komplex vízoldható termékcsalád használatát, melyet (szükség esetén) az Agrolution termékcsalád szabadalmaztatott különlegességeivel lehet kiegészíteni.

Tápoldatozás

Amennyiben az ültetvényben lehetőség van folyamatos tápoldatozásra, javasoljuk a Solinure komplex vízoldható termékcsalád
használatát.

 • Virágzás időszakában javasoljuk a Solinure 5 (20-20-20+mikroelemek) tápoldat használatát 40-60 kg/ha/hét dózisban.
 • Intenzív hajtásnövekedés idején egy hétig a Solinure 7 (24+12+12+2MgO+mikroelemek) összetétel javasolt, mely magas
  nitrogéntartalmával segíti a lomb és hajtás fejlődést. Kötődéstől a gyümölcs növekedés elején, zölddió méretig, a kalcium
  beépülésének elősegítésére használjon Agrolution 313 14-7-14+14CaO+mikroelemek összetételű tápoldatot!
 • Gyümölcs érés időszakában a Solinure 1 (10+05+40+2MgO+mikroelemek) összetétel használatát javasoljuk.

Kemény víz esetén javasoljuk a PeKacid savazó műtrágya használatát, mely egy tankban keverhető a Solinure műtrágyákkal.
Kiegészítő vas tápláláshoz ajánljuk a Micromax Fe vízoldható vas használatát.

Letölthető katalógusok

Gyümölcs és szőlő ültevények tápanyag utánpótlása

Szaktanácsadás

Részletes ingyenes szaktanácsért, vagy termékeinkkel kapcsolatos további információkért keresse a területi képviselőiket:

Rácz Gábor területi képviselő
Mobil: +36304881479
Email: gabor.racz@icl-group.com

Sikeres termesztést kívánunk!

Vegye igénybe Ön is az ICL Specialty Fertilizers növénytermesztő gazdáknak szóló tápanyagutánpótlási szolgáltatását! Kollegáink sok éves tapasztalata, a folyamatos kísérletek, nemzetközi kutatási-fejlesztési háttér lehetővé teszi, hogy a legoptimálisabb megoldással segítsük az Ön munkáját Kérdezzen Rácz Gábor szaktanácsadónktól itt >>